Tuesday, October 28, 2014

Kisah 'Meminta terus dari Allah

Kisah 'Meminta terus dari Allah
************************************
Assalammu'alaikum ustaz..
Saya ingin kongsikan kisah saya dan suami. Mohon agar nama saya TIDAK dipamerkan ya ustaz..
Sebelum ni kami sangat berjaya.. jualan kami ratus2 ribu sebulan. Tapi jujur kami banyak kejar dunia. Kami masih jaga solat cuma kami kurang zikir, kami mula lupakan solat dhuha, kami terlalu sibuk dengan hal bisnes, setiap minggu kami terbang ke sana sini urusan bisnes.
Sampaikan kami alpa dan leka. Kami bergaul dengan insan2 yang tidak elok. Kami biarkan kemungkaran di depan mata. Kami anggap, ini hal biasa dalam bisnes. Kami kunci mulut dan buat tidak nampak sebab yang melakukan ialah orang kuat bisnes kami.
Sampai satu saat, Allah sedarkan kami. Ini semua salah. Kami tinggalkan bisnes dan kemewahan itu. Kami mula daripada bawah semula. Kami pilih bisnes yang halal, tiada unsur penipuan, syarikat islam yang sangat bagus. Tapi kami orang pertama yang promosikan produk ini di pasaran. Produk sangat baru. Cabaran nya sangat besar. Kami bermula dari kosong semula demi mendapatkan keberkatan dan rahmat Allah.
Kami hadapi pelbagai masalah. Perbelanjaan bulanan semakin besar. Jualan baru sahaja ingin meningkat. Kami buntu dan risau. Tapi Allah temukan kami dengan page Mudahnya menjemput rezeki.
Saya dan suami insaf sangat. Banyak yang kami abaikan. Kami mohon ampun pada Allah. Kami mulakan amalan solat awal waktu.. kami mulakan amalan zikir. Alhamdulillah. Urusan semakin dipermudahkan. Permintaan perniagaan semakin baik.
Paling ketara, ramai jutawan2 baik hati mula dekat dengan kami. Ada yang menawarkan ingin bantu, ajar dan bimbing kami dengan PERCUMA sahaja ustaz.. Ya Allah.. menangis kami.. apa yang mereka nampak pada kami? Allah Maha Hebat..
Alkisahnya kami sangat perlukan Rm5000 dalam masa terdekat. Saya teringat ustaz cakap. Jangan minta dan mengadu pada manusia. Minta pada Allah.
Saya dan suami hanya doa pada Allah mohon Allah bantu kami.. Alhamdulillah. Pagi tadi tiba2 salah seorang family kami berikan cash 5 ribu pada saya.. dalam keadaan saya masih bertelekung ingin solat dhuha 4 rakaat..
SubhanAllah, Alhamdulillah, Allahuakbar..
Saya sendiri masih terkejut ustaz. Bantuan daripada Allah serta merta. Memang saya tidak mengadu dan meminta pada sesiapa. Kami hanya berbincang suami isteri sahaja..
Alhamdulillah.. terima kasih pada ustaz dan semua warga MMR.. Banyak saya belajar daripada page yang sangat bermanfaat ini..
Mohon semua warga MMR doakan urusan kami dpermudahkan Allah. Kami rela bersusah2 untuk mendapatkan rezeki yang berkat dan halal.. insyaAllah

Thursday, October 23, 2014

7 Zikir Pembuka Pintu Rezeki

7 ZIKIR PEMBUKA PINTU REZEKI

1. Memperbanyak Membaca – La hawla Wala
Quwwata Illa billah – Barangsiapa yang
lambat datang Rezekinya hendaklah banyak
mengucapkan – La hawla Wala Quwwata Illa
billah (HR. At- Tabrani)

2. Membaca – La Ilaha Illallahul Malikul
Haqqul Mubin -
Barangsiapa setiap hari membaca La ilaha
illallahul malikul haqqul mubin maka bacaan
itu akan menjadi Keamanan dari Kefakiran dan
menjadi Penenteram dari rasa Takut dalam
Kubur (HR. Abu Nu’aim dan Ad Dailami).

3. Membaca – Subhanallah wabihamdihi
Subhanallahil adziim . Dari setiap Kalimat itu
seorang MALAIKAT yang BERTASBIH kepada
ALLAH Ta’ala sampai hari Kiamat yang
Pahala Tasbihnya itu diberikan Untukmu.
(HR. Al-Mustagfiri dalam Ad-Da’awat)

4. Membaca Surat Al-IKHLA S:
Barangsiapa membaca Surat AlIkhlas ketika
masuk rumah maka berkah bacaan
Menghilangkan Kefakiran dari penghuni rumah
dan tetangganya (HR. AtTabrani)

5. Membaca Surat Al-WAQIA’AH :
Barangsiapa membaca surat Al-Waqiaah
setiap malam…maka TIDAK akan diTimpa
Kesempitan Hidup” (HR. Al-Baihaqi dalam
Syu’ab Al-Iman)

6. Memperbanyak SELAWAT KEATAS NABI :
Dari Umar bin Khaththab dari Nabi
Shallallahu’alaihi wa sallam bersabda
bersabda: Barangsiapa Berselawat kepadaku
satu kali Selawat maka ALLAH akan
membalas sepuluh kali Selawat dan
Mengangkatnya Sepuluh DARJAT.
(Dikeluarkan Imam Bukhari dalam Adabul
Mufrad, Ibnu Abu Syaibah…al-Bazzar….Ibnu
Syahiin dan al-Ismaili dengan sanad ma’lul)

7. Melazimkan BERISTIGHAFAR :
Barangsiapa melazimkan Beristighfar nescaya
ALLAH akan Mengeluarkan dia dari segala
Kesusahan dan Memberikan Rezki dari arah
yang tidak diDuga-Duga” (HR. Ahmad, Abu
Dawud dan Ibnu Majjah)

Ya ALLAH berikanlah kami Rezki yang Luas…
yang Halal lagi Baik tanpa Memberatkan
kami….Jika Rezki kami ada diLangit maka
Turunkanlah.

Jika ada diBumi maka
Keluarkanlah. Jika jauh maka Dekatkanlah.
Jika Dekat maka Mudahkan lah.
Jika sedikit maka Banyakanlah.
Jika banyak
maka BERKATI LAH agar kami dapat
menolong ANAK-ANAK YATIM – FAKIR
MISKIN – MEREKA YANG DALAM KESUSAHAN
& KEDHAIFAN.

YA ALLAH……Kabulkanlah doa kami…Aamiiin
YA ALLAH Ya Robbal ‘Alamin.
Semoga ALLAH Mengabulkan Do’a kita.
Semoga Bermanfaat. In shaa ALLAH.....

SEBARKANN...

Tuesday, October 21, 2014

Mudahnya Menjemput Rezeki

CERITA MMR LAGI...

***********************
Sebenarnya cerita yang bagus-bagus ini terus saja di PM kepada editor; tidak kepada saya ya tuan....sayangnya..tidak sempat pihak editor membacanya.

Tarikh tutup 10/10/2014.

*************************
Siapa yang berkenaan tolong respon kepada saudara-saudara kita yang mungkin belum maklum tentang, projek penerbitan buku 'Himpunan Cerita MMR ' 

*************************

(Mohon Ustaz Jgn Siarkan Nama Saya)

Sedikit Perkongsian Kisah Saya Bersama Buku MMR

*****************************************

Saya seorang pelajar kolej yang tinggal di asrama.

Boleh dikatakan kehidupan saya agak sederhana.Walaupun saya tinggal di asrama,wang yang dibekalkan kepada saya RM20 seminggu tidak mengcukupi dek kerana banyak perkara yang perlu saya langsaikan.

Kadang-kala untuk makan,saya terpaksa membeli sebungkus nasi dan dibahagi dua,sebahagian untuk dimakan waktu pagi dan sebahagian untuk dimakan waktu petang.Selalunya nasi berlautkan telur.Berlapar seharian itu perkara biasa.

Dan kadang-kala saya terpaksa meminjam sedikit wang dari kawan-kawan saya, sehinggakan mencecah ratusan ringgit.Iyelah,untuk membayar yuran,buku,membeli makanan dan sebagainya.

Bukan saya tidak berusaha,saya berusaha juga mencari sedikit duit poket saya sendiri dengan mengumpul tin,botol,kertas untuk dijual dan melakukan kerja-kerja 'survey' di internet.Itupun masih tidak mencukupi.Walaupun saya ada membuat sedikit pinjaman dari sebuah institusi,ianya hanyalah sekadar cukup untuk membayar yuran pengajian sahaja,itupun perlu saya tambah beberapa ratus lagi.

Sudahlah duit 'zero' didalam poket,berhutang pula.Sudahlah hutang lama belum dibayar,hutang baru pula ditambah.

Jiwa saya mula celaru,dan ada masa saya rasa saya perlu berhenti belajar untuk mencari sedikit wang bagi membayar hutang-piutang yang saya tanggung.

Saya selalu berdoa kepada Allah SWT supaya saya dicukupkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan serta keluar dari kesempitan hidup,saya tidak meminta untuk menjadi seorang yang kaya-raya.Cukup sekadar apa yang ada itu diberkati.

******************************************

Dan pada awal tahun 2013 semasa saya di sem 3, mungkin Allah SWT memakbulkan doa saya,saya ternampak buku MMR yang kebetulan kawan saya letakkan di atas meja.

Jadi saya mula memimjam dan membaca buku MMR dari awal hingga akhir dengan penuh kesungguhan.Mungkin apa yang saya cari ada di dalam buku tersebut.

Selepas membaca,saya mula beramal.

Alhamdulillah,semuanya dengan kuasa Allah.

Di dalam masa yang singkat.Rezeki yang saya ada sekarang sentiasa cukup dan datang dari segenap arah tanpa disangka.

Kini,hutang yang saya tanggung dapat saya langsaikan sedikit demi sedikit .Malahan,saya boleh belanja pula kawan-kawan saya,belanja kucing yang tinggal seasrama dengan saya dan memberi pertolongan kepada sesiapa yang memerlukan kerana yakin dengan janji Allah SWT.

Saya bersyukur,dengan perkongsian yang Ustaz Fathuri Salehuddin kongsikan didalam bukunya MMR itu telah banyak merubah hidup saya.Saya yang dulu tidak istiqomah bersedekah kini lebih istiqomah,saya yang dulu tidak pernah solat sunat dhuha kini mula melakukanya.

Saya mula istiqomah bersedekah RM5 ringgit pada setiap hari Jumaat.Didalam masa yang singkat sahaja,apabila saya pulang ke rumah,ada sahaja rezeki berbentuk harta yang Allah kurniakan.RM50-200 itu biasa.Itu baru di dunia.Akhirat?

Dan Saya mula melakukan solat sunat Dhuha.Saya mula dapat merasakan urusan harian saya terasa mudah dan berjalan dengan penuh lancar.

Saya selalu berniat,saya bersedekah,solat sunat dhuha,ini semua kerana saya mahu menjadi seorang hamba yang bersyukur dan bukannya hamba yang tamak.

Pesanan saya :

1.Bersedekahlah ketika susah dan senang

2.Bantulah sesiapa sahaja yang memerlukan
-Teringat saya pada seorang makcik yang jual etok-etok dekat tepi jalan pada hari tu,masa tengah hujanpun masih gagah lagi menjual sambil dipayungkan oleh anaknya (mungkin cucu) yang masih kecil.

3.Berkongsilah sedikit rezeki bersama makhluk Tuhan yang bernama haiwan,kerana haiwan seperti kucing,ayam,burung tak pandai ucap 'Thank You' (sebab tak belajar bahasa enggeris ).

Sekian...


-------------------------------------------------------------------------------------

CERITA MMR LAGI....

*************************
Hai...sayangnya jika editor tidak dapat baca cerita-cerita ini.

Didoakan pengurus projek dapat idea...bagaimana mengatasinya.Amin

Insya-Allah

*************************

Assalamualaikum ustaz,

Maaf mengganggu lewat malam begini. Saya ingin kongsikan satu pengalaman saya sendiri yang benar2 mengajar saya betapa rezeki itu Allah yang beri.

Peristiwa ini berlaku hampir sepuluh tahun yang lalu ketika saya sedang mengikuti pengajian di peringkat sarjana muda. Saya datang dari keluarga yang susah. Sebahagian dari Duit PTPTN saya selalunya saya gunakan untuk belanja dapur keluarga. Sebagai pelajar, Saya menyertai kelab tarian traditional di kampus yang kadangkala mendapat jemputan untuk membuat persembahan di luar kampus.

Pada suatu malam, kelab kami mendapat jemputan dari sebuah syarikat untuk membuat persembahan tarian traditional di sebuah hotel bagi meraikan pekerja mereka. Petang itu, ketika bersiap untuk ke hotel tersebut, saya menyedari yang duit di dalam beg duit saya hanya tinggal RM1 sahaja. Duit itu hanya cukup untuk tambang saya pergi ke hotel sahaja. Saya mula terfikir, 'bagaimana nak balik nanti?' Persembahan habis lewat dan pastinya saya terpaksa ambil teksi utk pulang ke kolej. 'Nak bayar dengan apa?'. Saya hampir tidak jadi utk menyertai persembahan pada malam itu tetapi terfikir bagaimana pula dengan rakan2 nanti? Latihan telah dibuat, mana mungkin dapat cari pengganti selewat ini.

Akhirnya, saya membuat keputusan untuk pergi dan bertawakkal sahaja kepada Allah. Saya pun pergi ke hotel untuk membuat persembahan. Kami mempersembahkan 4 jenis tarian traditional. Apabila selesai tarian yang kedua, tiba-tiba, pereka tari kami masuk ke bilik persalinan, tersenyum, lalu dia mengeluarkan beberapa not RM100! Diserahkan pada kami RM100 seorang! Selalunya, kami tidak mendapat bayaran pun kerana bayaran yang diterima hanya cukup untuk kos makan serta dobi kostum sahaja. Hampir sahaja saya melonjak kerana terlalu gembira! Manakan tidak? Duit yang berbaki di dalam beg duit hanyalah RM0.30 sahaja!

Ya Allah, perasaan saya pada waktu itu hanya Allah sahaja yang tahu.

Bila saya fikirkan semula, setiap malam, saya hanya mampu untuk makan nasi lemak separuh yang harganya hanya 70 sen sahaja. Pada suatu malam, saya pergi ke cyber cafe untuk print assignment. dalam perjalanan balik ke kolej kediaman, ada sepasang suami isteri yang membawa anak kecil berniaga menjual dadih dn nasi lemak di tepi jalan di hadapan kolej kediaman saya. Kerana kasihankan anak kecil itu, hampir setiap hari saya akan membeli dadih dan nasi lemak dgn mereka walaupun saya tahu yang saya telah belanja lebih dari yang sepatutnya. Saya berfikir, ' kedai makcik tu dah ramai pelanggan, kedai pasangan ni sunyi je. xpe la biar aku beli dengan mereka'. mungkinkah ini caranya Allah membantu saya? Wallahu a'lam...

Mungkin cerita ini tidak sehebat cerita orang lain tetapi kesannya kepada saya sangat dalam.

P/s: maaf ustaz, hantar msg lewat malam. Anak dah tidur baru boleh pegang handphone

Assalamualaikum...


https://www.facebook.com/JemputRezeki

Pembaharuan baru

Assalamualaikum ustaz...selepas saya membaca pelbagai dakwah dan nasihat ustaz kebelakangan ini, saya terpanggil untuk berkongsi kisah hidup dan pengalaman saya menjemput rezeki.

Dahulu hidup saya bebas. Pergaulan dan percakapan...segala2nya bebas...Kerana kebebasan itu saya lupa pada Yang Maha Esa. Ajaibnya Allah uji saya dengan memberi rezeki yang melimpah ruah sehingga sebulan boleh mencecah 5-6 angka..

Rezeki Allah beri pada saya tu, saya lupa nak berbahagi kepada yang memerlukan..termasuk ibu bapa saya...

Ya Allah jahilnya dan tamaknya saya ketika itu. Saya kerja di luar kawasan, maka saya jarang pulang menjenguk ibu dan ayah.

Sehingga lah suatu hari Allah tarik nikmat Dia satu persatu...Saya kehilangan ayah...sekelip mata, tanpa sebarang sakit...ayah koma dan meninggal dunia...pulang dari tanah air, Allah tarik pula rezeki kerja...maka pada waktu itu saya JOBLESS...Allah tarik lagi nikmatNya, kawan2 rapat saya semua tinggalkan saya...saya jatuh sakit berbulan lamanya...

Ketika itu, hidup saya macam terumbang ambing...separuh gila...

Saya mula dekat kan diri pada Allah, SOLAT di waktu malam, tahajud, setiap hari tak pernah lupa baca Quran, berzikir, bertaubat dan bersedekah...

Sedar akan kealpaan dan kelalaian saya selama ini..

Baiknya Allah tu...apa yang di tarik berbulan yang lalu Allah gantikan dengan yang jauh lebih baik dari apa yang saya ada sebelum ini;

1. seminggu selepas Raya, saya dapat panggilan kerja

2. Gaji yang dibayar naik mendadak tanpa saya duga

3. Dapat sebuah kereta idaman, warna idaman, plate no idaman

4. Datang seorang hamba Allah meminang saya. Alhamdulillah kami telah mengikat tali pertunangan.

5. Bakal mendirikan rumah tangga dlm tempoh 3 bln lagi.

6. Dipertemukan dengan beberapa orang sahabat yang tak jemu2 menasihati dan menjaga saya.

7. Alhamdulillah Allah beri kesihatan yang baik. Sekarang dah tak perlu follow up dan medical check up, xperlu makan ubat seperti selalu.

Ya Allah besarnya kuasa Allah...lalu saya teringat sepotong ayat; 

FABIAYYI ALAA 'IRAABIKUMAA TUKADZDZIBAANN (maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan). Tiga puluh ayat dalam surah Ar Rahman memiliki kalimat ini; maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?

Berulang, Allah memberi peringatan kepada kita; maka nikmat Tuhan manakah yang kamu dustakan?

Melalui surah ini Allah seolah memberi signal kepada kita akan sifat kita yang pelupa, kufur nikmat, dan tidak mau berfikir. Ya, tiga hal itu yang ada dibenak saya ketika saya membaca surah ini..semoga Allah mengampuni kesalahan saya ketika ayat demi ayat dibaca..

Ustaz, jika ustaz membaca cerita ini, mohon ustaz doakan saya supaya terus istiqamah dan di beri kekuatan untuk memulakan hidup yang baru yang lebih baik dan lebih bersyukur kepada REZEKI dan NIKMAT ALLAH. 

Mudahnya untuk menjemput rezeki...

Kita hanya perlu beribadat, bersedekah dan banyak mengingati ALLAH maka ALLAH beri rezeki tak terduga kepada kita...yang penting, sentiasa bersangka baik terhadap Allah..

UJIAN VS SABAR

- Kita azam untuk mengadu hanya kepada Allah.

- Kita azam untuk terus bersabar 

- Kerana kita ada.....

*************************************************
PELUANG UNTUK JUMPA ALLAH TANPA DOSA

*************************************************

" Sayyidina Abu Hurairah (ra ) berkata Rasulullah SAW bersabda, " Bala berterusan akan menimpa orang mukmin lelaki dan perempuan sama ada pada dirinya sendiri, anaknya atau hartanya ( yang menyebabkan dosa-dosanya sentiasa gugur ) sehingga dia bertemu dengan Allah dalam keadaan dia tidak mempunyai dosa." ( HR Tirmizi )


https://www.facebook.com/JemputRezeki

Janji yang benar

CERITA PILIHAN MALAM INI ( 18/10/2014/SABTU )

( Kita nikmati cerita pilihan malam ini dahulu, kemudian saya akan sambung kisah zuhur siang tadi. Insya-Allah )

************************************

Assalamualaikum Ustaz Fathuri.

Kisah yg ingin saya sampaikan ini berlaku pada tahun 2012.

Pada masa itu, seorang kenalan saya telah menawarkan satu watak pendek dalam drama tv kepada saya. Tetapi watak itu memerlukan saya berpakaian tidak mengikut syariat iaitu berstokin panjang/berlegging.

Saya menolak kerana saya tidak setuju berpakaian sebegitu. Kenalan saya ini bukan beragama Islam, jadi dia kurang faham dan terus memujuk saya menerima watak itu.

Katanya, saya dibolehkan pakai tudung semasa berlakon tu, cuma perlu dipadankan dgn legging je..
Adegan yg saya perlu lakonkan itu pun pendek sahaja, dan wajah tidak akan dipaparkan kerana hanya bahagian belakang badan akan dirakam ketika berjalan lenggang lenggok.

Jadi dia tidak faham kenapa saya menolak sedangkan saya dibolehkan pakai tudung dan muka saya tak akan dipaparkan. Lagi pula, drama itu adalah utk paparan di luar negara, bukan di Malaysia.
Jadi katanya, tidak ada apa yang saya perlu malu.

Oleh kerana dia bukan Islam, saya cuba menerangkan dgn baik kpd dia supaya dia faham. Saya menerangkan kepada dia, yang ini prinsip saya, dan saya wanita muslimah yang menutup aurat.
Legging ketat tidak mematuhi syariat.

Berjalan dgn punggung lenggang lenggok dirakam dari belakang pun salah juga di sisi Islam.

Saya tekankan yg saya perlu jaga aurat saya walaupun tak siapa akan kenal wajah saya dlm iklan itu.

Utk pengetahuan ustaz, jumlah bayaran yg dia tawarkan kpd saya ialah RM30,000.

Ia memang jumlah yg lumayan, tapi saya tak sanggup terima. Saya kata padanya, sebanyak mana pun wang yg dia tawarkan, saya tak akan terima watak berpakaian sebegitu.

Saya nekad dengan keputusan saya.. dan akhirnya dia memilih wanita lain utk melakonkan watak itu.

Saya tak rasa rugi pun kehilangan tawaran lumayan itu sebab saya memang tak sanggup tanggung dosa berpakaian ketat sebegitu. Apatah lagi membiarkan suami saya menanggung juga dosa itu.
Saya taknak rezeki yg tak berkat.

Saya yakin, rezeki akan dtg dlm bentuk lain. Yang penting adalah keredhaan Allah.

Selang beberapa minggu, saya menerima panggilan dari sebuah syarikat yg saya sertai peraduannya.
Sungguh tak sangka, saya dimaklumkan menang Hadiah Utama peraduan tersebut, iaitu wang tunai berjumlah RM30,000 !!!

Sungguh terkejut saya dibuatnya! Terus saya teringat peristiwa saya menolak watak drama tersebut . Akhirnya Allah gantikan dgn rezeki lain yg sama nilainya, Allahuakbar!

Syarikat itu memaklumkan, mereka menerima lebih 20,000 penyertaan utk peraduan itu. Nama pemenang dipilih secara rawak oleh komputer, dan nama saya yg terpilih sebagai pemenang utama.
Alhamdulillah!

Benarlah, istiqamah mendapatkan keredhaan Allah dlm setiap perkara yg dilakukan, inshaAllah ada ganjarannya, di dunia dan di akhirat.
Yang penting, rezeki kita perolehi itu berkat

Peristiwa ini berlaku 2 tahun lepas, namun ia merupakan kenangan yg sangat manis buat saya.
Banyak perkara berlaku selepas itu, peniagaan saya maju dan saya selamat melahirkan anak ketiga.

Ketika ini, sy sedang mengandungkan anak keempat pula. Perniagaan saya agak merudum skrg kerana saya sering sakit skrg.

Tapi saya tidak risau pun.

Saya yakin dgn janji Allah. Saya cuba dekatkan diri dgn Allah, bertawakkal dan memperbanyakkan amalan sunat. InshaAllah allah akan keluarkan saya dari permasalahan saya, sama seperti sebelum ini.

Saya yakin, apabila kita menjaga hubungan dengan Allah, Allah akan menjaga urusan dunia kita.
Kejarlah akhirat, dan kita akan dapat 'dunia' sekali


************************


https://www.facebook.com/JemputRezeki

Al-Waqiah dan Tahajjud

CERITA PILIHAN MALAM INI ( 19/10/2014/AHAD )

( Amalan kita pun boleh jadi asbab hidayah untuk orang lain turut beramal )

**************************************

Assalamualaikum ustaz fathuri.

Di sini saya ingin bercerita tentang 'al- Waqiah'..
Ia berlaku pada cuti hari raya aidil adha lalu..

Sebelum ini saya bukan tidak percaya akan fadhilat surah tersebut tetapi saya menganggap saya tidak ada masa untuk beramal dengan surah tersebut.. tetapi coretan pengalaman semasa pulang berhari raya telah membuka pintu hati ini.

Sehari sebelum raya.
Emak saya(ma) sedang menyediakan bahan dan kelengkapan untuk membakar lemang pada malam nanti, ma ada cakap "urmm.. sedap nya bau pisang goreng nie.." tapi, kami tidak tahu pun sapa yang buat.. ma sorang je yang bau macam tu.

Lepas tu, ma ada cakap, nanti sampai rumah tok wan boleh la mintak pisang (t.wan seorng pekebun). Kami pun meneruskan persiapan tersebut.

Tetapi, setelah sampai di rumah t.wan.. t.wan cakap yang pisang dah lama tidak ada. Ada yg belum masak je.

Urmm.. kami pun cakap, tidak ada rezeki la nak merasa pisang goreng..

Selepas asar, emak saudara pula datng kt rumah t.wan. dia ada bawa sebekas makanan.. apa yang membuatkan saya trkejut ialah, di dalam bekas tu ada pisang goreng. Alhamdulillah.. masih ada rezeki kami rupanya..

Semasa membakar lemang, ma pun ada bercerita pasal pisang goreng tu.. ma cakap, ma cuma hidu bau je pagi tu, tak sangka ada rezeki boleh makan pada sebelah petang tadi..

Ma sambung lagi, itulah kelebihan mengamalkan surah al waqiah. Terus saya lihat muka ma dan rasa sebak. Entah kenapa, saya pun tidak pasti.

Pada hari raya pula, selepas mengadakan korban pada sebelah pagi, kami(bapa saudara, emak saudra, sepupu dan adik beradik saya) ada berehat sambil menonton tv di ruang tamu..

Tiba2., bapa saudra ada pnggil saya supaya datng dekat kepadanya dan dia ada cakap, nk test saya boleh jadi isteri solehah tak nanti. Dia mengajukan 3 soalan teka teki yang saling berkait.

Alhamdulillah, saya dapat menjawab soalan ksemua soaln tersebut. Dia meneruskn lagi dengan satu soalan teka teki, tetapi saya memang tiada idea untuk mnjawab soaln tersebut.

Adik perempuan saya yang di tingkatan dua dapat menjawb soalan tersebut. Bapa saudara bangun dan pergi ke dalam bilik dia.

Beberapa minit selepas itu, dia kluar bersama 3 keping not rm50. Lalu, dia memberikan adik rm100 dan saya pula rm50.
Alhamdulillah,rezeki kami lagi.

Apa yang membuatkan saya kagum ialah, bapa saudara saya baru sahaja berhenti kerja dan membantu t.wan di kebun.

Alhamdulillah, dua insan ini telah menjadi 'orang tengah' supaya hati ini terbuka. Saya berasa kagum dengan amalan ma dan bapa saudara.

Antaranya, sentiasa membaca al quran & surah surah pilihan, suka memberi nasihat, bersedekah dll.. In sya Allah, saya akan menjadikan mereka contoh tauladan buat saya. Rezeki mereka sentiasa ada walaupun tidak bergaji tnggi.

*untuk pengetahuan ustaz, bapa saudara saya tu adik kepada ma dan 10 tahun beza umur saya dengannya. Saya memang rapat dengan dia.

-jazakallah ustaz.. alhamdulillah, buku ustaz telah menjadi koleksi kami skeluarga di rumah(abah yang belikan).. hehe

Ustaz juga pernah datang memberi ceramah dan mempromosikan buku MMR di sekolah saya thun lepas (salah sebuah sekolah di terengganu).

Ikhlas dari saya:
Gadis yg sedang dan akn terus belajar..

Syukran.

************************


AMALAN MENJEMPUT REZEKI

( Gerenti jadi )

**************************

1) Siapakah yang sudah tanya khabar ibu pagi ini?

2) Siapakah yang sudah membuat ibu gembira pagi ini ?

3) Barangkali...................ibu pun sedang teringatkan kita......rindukan kita.

*************************

4) Ambillah hp dan daillah nombor ibu

5) Sekarang....

**************************

Terima kasih ibu, terima kasih banyak-banyak kerana mendoakan kami.

Ibu, saya sayang ibu.....(sebak )

*****************************


TIPS SEBELUM TIDUR ( 18/10/2014/SABTU )

( Agar barang dagangan cepat habis )

************************************************

Amalan ini saya petik dari cerita pakcik itu (zuhur siang tadi ) yang bercerita tentang seorang penjual ikan.

Katanya penjual ikan itu sering lewat keluar berniaga kerana amalan ini.

Ajaibnya, setiap kali beliau sampai, pembeli sudah menunggu, walhal ada ramai lagi penjual ikan yang datang lebih awal namun tidaklah dikerumuni pembeli sebegitu sekali.

Natijahnya, biarpun beliau paling lambat keluar berniaga, namun beliau pula yang sering pulang awal kerana ikannya paling cepat habis.

************************************************

Saya katakan amalan ini dasyat kerana bukan semua orang yang mampu amal, namun kesannya, masya-Allah...!

1) Beliau bersolat tahajud 16 rakaat setiap malam
2) Solat dhuha juga begitu . 16 rakaat.

****************************************************

3) Pun begitu, jika kita mahu bersungguh istiqamah solat tahajud dan dhuha setiap hari. (tidak semestinya 16 rakaat ) juga boleh memberi impak yang sama.

4) Siapa ada pengalaman ini boleh kongsi cerita , buat motivasi saudara kita yang lain.

5) Insya-Allah

******************************************************
ASSALAMUALAIKUM


https://www.facebook.com/JemputRezeki

Isteri bahagia

PADA PAGI INI..., APAKAH SI ISTERI BAHAGIA...?

**********************************************

1) Pandanglah isteri dengan pandangan kasih sayang.

2) Berdoalah setiap hari , agar keluarga kita bersatu di dunia dan bersatu hingga ke syurga Allah .

3) Mohonlah isteri berdoa dengan doa ini, sebagaimana Rasulullah SAW menyuruh Sayyiditina 'Aisyah berdoa dengannya:

************************************************

" Ya, Allah, aku meminta daripada-Mu segala jenis kebaikan, yang akan diperolehi dengan segera atau lambat, yang aku tahu dan aku tidak tahu.

" Ya, Allah, aku memohon perlindungan dengan-Mu daripada segala jenis keburukan, yang akan datang dengan segera atau lambat, yang aku tahu atau aku tidak tahu.

" Aku memohon daripada-Mu syurga dan apa-apa amalan atau ucapan yang boleh menghampirkan daku ke syurga.

" Aku berlindung dengan-Mu daripada neraka dan apa-apa amalan atau ucapan yang boleh menghampirkan daku ke neraka.

" Aku memohon daripada-Mu segala kebaikan yang pernah diminta oleh hamba-Mu dan Rasul-Mu Muhammad SAW.

" Aku berlindung dengan-Mu daripada segala keburukan yang pernah dipohon berlindung dengan-Mu oleh Nabi dan hamba-Mu Muhammad SAW.

" Dan aku memohon daripada-Mu supaya Engkau menjadikan kesudahan segala urusan yang Engkau telah putuskan untukku ialah kebaikan." (Mustadrak Hakim )

******************************************************

Dan kita (suami ) juga perlukan doa itu.


https://www.facebook.com/JemputRezeki

Tips Menjemput Rezeki

TIPS SEBELUM TIDUR ( 20/10/2014/ISNIN)
( Tips membina keberanian bersedekah dengan banyak )
**********************************
1) Mulakan dengan RM1 pada hari pertama, dan RM2 pada hari ke-2, RM10 pada hari ke-10 dan RM40 pada hari ke-40.
2) Jangan takut. Jangan ikut logik .
3) Kerana kita ada sandaran yang kukuh.
*********************************
" Dan apa sahaja yang kamu sedekahkan maka Allah akan menggantikannya." ( Surah Saba': Ayat 39 )

Assalamualaikum ustaz,

Ustaz ingat tk ada satu masa ustaz pernah buat 1 post yg meminta pembaca tinggalkan nombor telefon jika ada masalah dan pada masa itu suami saya meninggalkan nombor telefon beliau melalui fb saya ini.

Masa tu ustaz ada call bertanyakan apa masalah yg kami hadapi. Suami saya mengatakan kami sedang dalam proses membuka kedai dan tidak cukup dalam RM70,000 lagi. Ustaz nasihatkan suami supaya bersedekah RM7k utk dpt RM70k dan yakin dengan Allah SWT.

Alhamdulillah, suami saya berkongsi saranan ustaz itu dengan saya dan kami mula bersedekah kepada sesiapa sahaja yang memerlukan ketika itu tetapi rasanya tidaklah sampai RM7k.. cuma yg pnting niat kami ikhlas dan yakin dengan Allah SWT...

Dan akhirnya selepas 2 minggu kami mula mendapat bantuan demi bantuan yang diperlukan sehinggalah cukup jumlah RM70k yg diperlukan tersebut.

Syukur Alhamdulillah...syukur sangat2. Dan kini kedai kami telah mula beroperasi dan mula menampakkan hasil untuk membayar kembali 'bantuan'2 tersebut.

Terima kasih untuk saranan ustaz tersebut. Syukur Alhamdulillah...

*******************************


Sebelum ini, di sini, pernah dikongsikan tentang strategi menjemput rezeki , (Top 5 ). Iaitu

1) Solat.

2) Takwa

3) Tawakal

4) Istighfar

5) Berbisnes/Bekerja

****************************

Doctors Suggest That Marijuana Can Protect You From Ebola

Doctors Suggest That Marijuana Can Protect You From Ebola.

Not a day has gone by in the last few weeks without a mention of Ebola. Having made its way into North America, Ebola has become reached the top of the “to fear” list, making many worry that it will only be a matter of time before the disease dominates the continent. Effective vaccines and treatments for Ebola have yet to be discovered, though one may be hiding in plain sight: cannabis.

Cannabinoids in marijuana have gained more and more of a reputation as a way to control and aid one’s immune systems, specifically with diseases that target a body’s natural defense measures against viruses, like HIV. Dr. David B. Allen, medical director of Cannabis Sativa, Inc, and Brad Morehouse, founder of NewCure.org, both believe cannabis can combat Ebola in the same way.

First, a rundown on what Ebola is and does, so everyone understands the argument. Ebola is a virus that targets the RNA (which creates proteins) in cells, takes over, then begins to replicate itself. The virus is able to hide itself from virus killing cells by creating indivisibility cloak-like surface proteins, which makes fighting Ebola especially difficult for the body.

Another consequence of Ebola being an RNA virus is that it makes each strain unique to the individual infected, thus making the creation of a widely applicable vaccine incredibly difficult.

What makes Ebola deadly is the way in which one’s immune system reacts as time goes on. Aside from creating hemorrhaging and leaking between cells, Ebola primarily kills when a person’s body releases a massive amount of enzymes (a cytokine storm) and an overabundant, and fatal amount, of immune cells being activated.

That’s where marijuana comes in as a potential saving grace to those afflicted with Ebola. As Joe Martin points out, cannabis is contains natural antiretrovirals and is also an anti-inflammatory able to reduce the harm to the body caused by a cytokine storm.

Dr. Allen also notes that cannabis has already become a legitimate regulator of immune system processes for those infected with HIV, with the same processes being applicable to Ebola. Being a natural virus killer, Allen also notes how cannabis can prevent the other harmful consequences of Ebola, namely hemorrhaging and cell leaking.

Strong evidence suggests that cannabis can be a positive treatment for those suffering from Ebola, but all of which should be taken with a grain of salt. These are hypotheses, based on research involving other viruses, and not proven fact. Still, the argumentation is enough to warrant a clinical trial. Worst to worst, Ebola sufferers will smoke a bit of weed, which won’t make things worse…we hope.

Read the entire article at http://www.mtlblog.com/2014/10/smoking-marijuana-can-protect-you-from-ebola/