Tuesday, August 29, 2006

Pokok Gharqad (African Boxthorn)


Kalau sapa² yang nampak pokok Gharqad ada ditanam di Malaysia nie....harap² dapt panggil Majlis Agama suroh tebang ok.... Nama lain African boxthorn

Di masjid tempat aku bersolat terawih di sini,
ada istimewanya kerana selepas salam kedua ada sedikit tazkirah sebelum disambung rakaat yang seterusnya. tazkirah ini tak lama, adalah dalam 5-6minit sahaja, tetapi cukup memberikan pengajaran dan ilmu. malam ni, ustaz tersebut membaca sebuah hadith seperti di bawah. hadith sahih riwayat Al-Bukhari dan Muslim:

"Tidak akan berlaku kiamat sehinggalah orang- umat Islam berperang dengan orang-orang Yahudi (di sebuah tempat). Orang-umat Islam akan membunuh mereka beramai-ramai sehinggakan apabila mereka bersembunyi di sebalik batu dan pokok, tiba-tiba pokok-pokok dan batu- batu itu bersuara menjerit memanggil umat Islam agar membunuh orang- orang Yahudi itu, kecuali pokok 'Gharqad', kerana ia adalah pokok Yahudi".

Dengan masa yang agak singkat, beliau menceritakan akan gementarnya puak² yahudi tentang kebenaran hadith ini, maka dengan rancaknya mereka sekian lama mencari tapak untuk menanam pokok- pokok telah ditanam secara meluas di tanah palestin. Betapa gilanya orang yahudi ini, yang menentang orang islam, tetapi dalam masa yang sama mempercayai kesahihan hadith ini.

Entah kenapa, hati aku teramat tertarik dengan hadith ini. Selepas solat terawih, aku masuk ke dunia cyber ini, mencari maklumat mengenai perkara berkaitan dengan hadith tersebut.banyak artikel yang terdapat dalam internet yang aku jumpa mengenai pokok gharqad ini, ianya juga dikenali dengan nama Boxthorn.

Dalam banyak² halaman internet yang paling menarik perhatian aku ialah halaman kerajaan yahudi ini sendiri di israel. Halaman ini ialah Jewish National Fund.( http://www.jnf.org ) dari maklumat yang ada di halaman itu, yahudi ini ada satu dana kebangsaan yahudi yang khas untuk penanaman pokok!!!

Bayangkan, satu dana kebangsaan khas untuk tujuan tersebut di samping TUJUAN UTAMAnya adalah mencari tanah untuk puak² yahudi ini tinggal. JNF ini juga menyatakan mereka telah berjaya menanam sebanyak 220 juta pokok dan projek² lain. wallahualam la pokok apa yg ditanam sebanyak 220 juta itu.

Tetapi jika benar, pokok gharqab ini yang ditanam mereka, maka sahlah yahudi ini sememangnya mengakui
kebenaran Islam tetapi tetap menentang Islam."

http://www.presoz.com.au/landcare/images/weed.jpgs/African%20Boxthorn.jpg

p/s : Aku hanya menyampaikan....


No comments:

Post a Comment